Hipofízis hírek
- Fontos információk

- Tudnivalók
- Céljaink bővebben
- Infók a honlapról
FONTOS TUDNIVALÓK


Hipofizis.hu
   
Hipofizis.hu
Kedvencekhez!
Weblap támogatása

Miért nincs betegfórum?
 
Hipofizis.hu Orvosok
MR vizsgálat (MRI)
Hormon, endokrinológus
   
Mi az endokrinológia?
Endokrinológusok
Gyorssegély
Hormonrendszer
Hormonzavarok
Tesztoszteron
Oxitocin hormon

Diabétesz, cukorbetegség
- Neuropathia rendelések

Pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy műtét
Dr. Tóth: Hiperparatireózis
Dr. Cseke: Addison-kór

Hormonok - értékek
Hipofízis, agyalapi mirigy
   
Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT
 
Akromegália, Cushing-kór
   
Növekedési hormon
Akromegália
Akromegália képtár
Hollywoodi sztárok
A sportvilág óriásai
 
Cushing-kór
Dr. House: Cushing
Cushing-szindróma
Dr. Tóth Miklós Cushing tájékoztató orvosoknak
 
Prolaktin és PCOS
   
Prolaktin hormon
Prolaktinóma
TÁRSBETEGSÉG lehet: Pcos
PCOS - szindróma
 
Más hipofízis betegségek
   
TSH termelő daganat
Inaktív daganatok
Üres sella szindróma
Hipofízis elégtelenség
 
Egészség, fitness, szótár
Orvos Válaszol
Egyebek
   
Dr. Czirják: Hypophysis

HIPOFÍZIS CIKKEK
A hízás okai
Egészséges táplálkozás
Zsírégető torna

Vérnyomás-értékek
A higany ártalmai
C-vitamin aszkorbinsav
D-vitamin Lakatos prof.
Médiaszereplések

Dukai Regina
Sztárok
Partnerek

Adatvédelmi nyilatkozat

Készítő: Hipofízis Team
Kapcsolat
Tilos másolni a lapról!

 

Hiperparatireózis

Dr. Tóth Miklós betegtájékoztatója
   

Mit értünk hiperparatireózis alatt?

A hiperparatireózis a mellékpajzsmirigy(ek) túlműködését jelenti.

A mellékpajzsmirigyek a nyakon, rendszerint a pajzsmirigy közvetlen közelében helyezkednek el. A legtöbb embernek négy mellékpajzsmirigye van, a bal és a jobb pajzsmirigylebeny alsó és felső pólusainak közelében. A normális mellékpajzsmirigy néhány mm átmérőjű, ezért - ellentétben a pajzsmiriggyel - tapintással nem észlelhetőek, ultrahangvizsgálattal rendszerint nem láthatóak.

Hyperparathyreosisról (hiperparatireózis) beszélünk, ha a parathormon vérszintje meghaladja a normális felső határát (azaz nagyobb, mint 65 pg/ml). A hyperparathyreosisnak számos oka létezik, megfelelő kivizsgálás után elsődleges, másodlagos és harmadlagos (primer, szekunder és tercier) okokat különböztetünk meg. A kezelési lehetőségek ezen három főcsoporton belül is jelentősen különböznek, amennyiben lehetséges, a kiváltó okot is meg kell nevezni.

Mi a különbség a primer, szekunder és tercier hiperparatireózis között?

Primer hyperparathyreosisról beszélünk, ha a parathormon szint mellett a vér kálcium szintje ismételten magas. Primer hyperparathyreosisban a vér foszfát szintje gyakran csökken. Szekunder hiperparatireózisban a vér kálcium-szintje rendszerint alacsony, vagy legalábbis a normál tartomány alsó felében helyezkedik el. Szekunder hiperparatireózist okoz, ha a beteg D-vitamin-hiányos (táplálkozási hiányállapot, felszívódási zavarok, lisztérzékenység, coeliakia) vagy magas a vér foszfát-szintje (vesebetegségek, veseelégtelenség). A vesebetegségekhez társuló hiperparatireózis súlyos csontbetegséget okoz (renális oszteodisztrófia). Sok éve, évtizede fennálló szekunder hyperparathyreosisból tercier hiperparatireózis alakulhat ki.

Mik a primer hiperparatireózis tünetei?

A leggyakoribb tünetek: csontritkulás (oszteoporózis), csontfájdalom, csonttörés, izületi fájdalmak (köszvényt utánozhat), vesekő képződés, vesefunkció romlása. Egyes betegeknél nagyfokú izomgyengeség (myopathia), ingerlékenység, aluszékonyság, akár depresszió is kialakulhat. A primer hiperparatireózis a betegség kezdeti stádiumában -hosszú éveken, akár egy-két évtizeden át is- tünetmentes lehet.

Mindig jóindulatú betegség-e a hyperparathyreosis?

A primer hyperparathyreosist az esetek 85%-ában az egyik mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata okozza, 10-15%-ban mind a négy mellékpajzsmirigy megnagyobbodik és túlműködik (hiperplázia). Kevesebb, mint 1%-ban a mellékpajzsmirigy daganat rosszindulatú, áttéteket ad. A szekunder és a tercier hyperparathyreosis önmagában mindig jóindulatú.

Hogyan állapítják meg, hogy a négy mellékpajzsmirigy közül melyik működik túl?

A túlműködés különböző formáinak elkülönítéséhez képalkotó vizsgálatokat kell végezni (nyaki ultrahang, izotóp vizsgálat - MIBI - sestamibi, komputer tomográfia - CT, mágneses rezonancia vizsgálat - MRI, stb). Ezen vizsgálatokat csak akkor érdemes elvégezni, ha a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen megerősítették a diagnózist, és a beteget műteni akarjuk.

Örökölhető-e a primer hyperparathyreosis?

Igen. Nemzetközi adatok szerint az ilyen betegek mintegy 5%-ában a betegség hátterében öröklődő betegség áll (rendszerint multiplex endokrin neoplázia 1-es vagy 2-es típusa). Ilyenkor a családban előforduló betegségek orvosi dokumentumokon (szövettani lelet is) alapuló számbavétele a nyújtja a legnagyobb segítséget. Multiplex endokrin neoplázia 1-es típusában gyakori a hipofízis daganat (prolactinóma, acromegália, Cushing-kór, stb), a hasnyálmirigy endocrin (neuroendocrin) daganata (inzulinoma, gastrinoma). Multiplex endokrin neoplázia 2-es típusában gyakori a medulláris pajzsmirigyrák és a feokromocitóma (phaeochromocytoma).

Mivel lehet összetéveszteni a primer hyperparathyreosist?

A diagnózis megállapításában a laboratóriumi vizsgálatok eredményére kell alapozni. Fontos, hogy a vér kálcium koncentrációja ismételten magas legyen, a vizelettel történő kálcium- ürítés mindig vizsgálandó (24 órán át gyűjtött vizeletből). Egyéb rosszindulatú betegségek esetében is gyakran előfordul, hogy magas a vér kalcium koncentrációja, ilyen esetekben azonban a parathormon koncentráció alacsony. Magas kálcium és normális parathormon koncentráció oka lehet a familiáris hipokalciuriás hiperkalcémia, ami a kálcium háztartás egyik öröklődő megbetegedése (a vizelet kalcium-ürítés alacsony). A ritkán előforduló D-vitamin mérgezés esetén a vér kalcium koncentrációja magas, a parathormon nagyon alacsony.

Hogyan lehet gyógyítani a primer hyperparathyreosist?

A primer hyperparathyreosis legjobb gyógymódja a sebész specialista által végzett műtét. Jól kivizsgált beteg esetében, tapasztalt sebész által végzett műtét több mint 95%-ban sikeres és a beteg meggyógyul. Sikertelen műtétet követően újabb, újabb endokrinológiai konzílium, további alapos kivizsgálás válhat szükségessé.


Az ábrán balra nyaki CT-, jobbra mellékpajzsmirigy-izotópvizsgálat látható. Piros nyíllakkal megjelölve a légcsőtől jobbra, a pajzsmirigy jobb lebenye mögött és alatt elhelyezkedő mellékpajzsmirigy adenoma. Az izotópfelvételen ábrázolódik még a pajzsmirigy és a nyálmirigyek is.

Gyógyszerrel lehet-e kezelni a primer hyperparathyreosist?

Igen. Amennyiben a beteg nem műthető (rossz általános állapot, egyéb betegségek, áttétes daganat, altatóorvosi ellenjavallat, stb.), vagy a korábbi műtét nem volt sikeres, ma már hazánkban is elérhető a primer hyperparathyreosis kezelésére elfogadott egyetlen gyógyszer, a cinacalcet (Sensipar, hazánkban Mimpara néven van forgalomban).

Kell-e mindig kezelni a primer hyperparathyreosist?

Nem. Ha panaszmentes a beteg, a laboratórium eltérések enyhék, nincs csontritkulás és vesekövesség, jó a veseműködés, évente történő orvosi ellenőrzés is elegendő lehet.

A betegtájékoztatót összeállította: Dr. Tóth Miklós, egyetemi docens (SOTE)

Dr. Tóth Miklós a budapesti Semmelweis Egyetem II. számú Belklinikájának belgyógyász-endokrinológus orvosa, klinikai farmakológus, egyetemi docens, a Hipofizis.hu egészségügyi portál doktora. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ: Dr. Tóth Miklós

Honlap: drtothmiklos.hu

Magánrendelés: Pannónia Magánorvosi Centrum
1136, Budapest, Pannónia u. 35-37. fszt. 2.
Rendelési idő: kedd délután-este
Bejelentkezés: Tel/fax: +36-1-330-1143 (üzenetrögzítő van)

Új betegek előjegyzése a megadott telefonszámon csak 2011. augusztus 20. után lesz lehetséges.
 
Sherlockian-sherlock.com