Categories
Tudomány

A villanymotor fajtái

Az emberiség egyik hasznos találmánya a villanymotor, amely jelentősen megkönnyíti a mindennapjainkat. A technológiát manapság is igyekeznek a különböző iparágakban alkalmazni, és újabb innovatív megoldásokkal is kísérleteznek a villanymotor működési elvét alkalmazva, továbbfejlesztve.

Ennek megfelelően a villanymotornak több fajtája is létezik alapvetően: egyenáramú gép, aszinkron gép, szinkrongép és univerzális motor.

Az egyenáramú gépek a villanymotor azon típusát alkotják, melyek egyenárammal működnek. Amennyiben az adott gép az elektromos energiát mechanikus energiává formálja át, villanymotorról beszélhetünk, egyébiránt egyenáramú generátorról beszélgetünk. Az egyenáramú gépek mindkét üzemállapotban működhetnek.

Az aszinkron gép a villanymotorok második fajtája, amely a legáltalánosabban használt, megoldását tekintve a legegyszerűbb, más néven indukciós motor. Nagyobb teljesítmény esetében (1 kW felett általában) csak háromfázisú kivitelben használják, míg kisebb teljesítményű használatra általában egyfázisú motorokat használnak. Az aszinkron gép a legelterjedtebb üzembiztos gép, melynek egyik hátránya talán, hogy a fordulatszámnak a változtatása csak egyéni kialakítással vagy külön, igen költséges berendezéssel valósítható meg.

A szinkrongépek a forgó villamos gépek másik fajtáját képezik. Ennek állórészén többfázisú, változó áramú tekercselés van, míg a forgórészét gerjesztik állómágnesekkel vagy egyenárammal táplált tekercseléssel is. Főképpen erőművi generátorként alkalmazzák őket, viszont egyre elterjedtebb a szervo- és járműhajtásokban is.

Végső soron pedig az univerzális motor olyan típusa a villamos forgógépeknek, amely egyaránt képes egyen- és váltakozó feszültségről is működni. Ha a tápfeszültség pólusa meg van fordítva, akkor megfordul az áram iránya az álló- és forgórészben is, de az erő azonos mértékű marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük