Categories
Állatvilág

A tudósok megtalálhatták a világ legkisebb hüllőjét

A tudósok egy apró kaméleont fedeztek fel Madagaszkárról, amely a világ legkisebb hüllője lehet. A kaméleon elég kicsi ahhoz, hogy könnyen egy emberi ujjhegyen tudjon ülni. Csak kettőt észleltek ebből – egy férfit és egy nőt.

A hüllők tojást tojó gerinces állatok, ide tartoznak az olyan állatok, mint a kígyók, gyíkok és krokodilok. A hüllők hidegvérűek, ami azt jelenti, hogy testük hőmérséklete megegyezik a körülöttük lévő hőmérséklettel. Az új kaméleonfajt (fajta) a madagaszkári esőerdőkben fedezte fel egy német és madagaszkári tudóscsoport. Az apró állatokat „nano-kaméleonoknak” (nagyon kicsi kaméleonoknak) hívják, és hivatalosan Brookesia nana vagy B. nana néven ismerik őket.

Madagaszkár szigetországának esőerdői sok olyan állatnak adnak otthont, amelyek sehol másutt nem találhatók meg. A B. nana előtt a világ legkisebb ismert hüllője egy másik madagaszkári kaméleon volt, Brookesia micra néven. Ezek a kaméleonok körülbelül 2,9 centiméterre nőnek.

A B. nana női példája nagyjából azonos méretű volt. De a tudósok szerint a hím nano-kaméleon fejétől a farkáig sokkal vékonyabb – 2,2 centiméter. Ez szokatlan a kaméleonoknál, ahol általában a hím nagyobb. De a tudósok úgy vélik, hogy a Brookesia nana olyan kicsi, hogy a nősténynek nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy petesejteket hordozzon.

Néhány más kaméleontól eltérően a B. nana nem képes nagymértékben megváltoztatni a színeit. De a nanokameleonok bőre barna színek keveréke, amely jól illeszkedik az erdő talaján levő levelekhez és fűhöz, ahol élnek. A kaméleonok hosszú nyelvűek, amelyek gyorsan ki tudnak nyúlni, hogy apró rovarokat kapjanak táplálékként. De a B. nanának óvatosnak kell lennie. Mivel olyan kicsi, könnyen táplálékká válhat egy nagyobb rovar vagy pók számára.

A tudósokat az is aggasztja, hogy az apró kaméleonok más fenyegetésekkel is szembesülhetnek. Az egyik ilyen fenyegetés az, hogy a madagaszkári esőerdők nem voltak megfelelően védettek. Szerencsére, mióta a B. nanát először 2012-ben észlelték, a kormány védte azt a hegyvidéki területet, ahol megtalálták. Ennek ellenére csak két nano-kaméleont találtak valaha, és a tudósok úgy vélik, hogy az állatok valószínűleg veszélyeztetettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük