Categories
Otthon

Helyezzünk-e el kerti játszóteret saját udvarunk végében?

A kertes házak esetében egyre többen döntenek úgy, hogy a medence, virágoskert, veteményes és családi étkező mellé még egy kerti játszóteret is telepítenek.

Ennek oka többféle lehet: előfordulhat, hogy a legközelebbi közösségi játszótér nagyon messze esik, de az is benne lehet a pakliban, hogy a szülők tisztában voltak a játszótéri elemek jótékony hatásával és szerették volna, ha otthonukban is fejlesztenék a gyermeküket azok az eszközök, amiket a kerti játszótér tartalmaz.

A kerti játszótérnek konkrétan minden eleme fejleszt. A mászóka kapcsán köztudott, hogy használata során fejlődik a szem-kéz és a szem-láb koordináció, az egyensúlyérzék, erősíti az izomzat, valamint javítják ezek az eszközök a testtartást is. A homokozó használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek felkészülten érkezzen az óvodába, iskolába. Miközben várakat, árkokat, városokat építenek szabadjára engedhetik kreativitásukat, így pedig rengeteg olyan tapasztalatra tesznek szert, melyeket később kamatoztatni fognak.

Ezek közül az egyik legfontosabb a finommotorika fejlődése, mely kisgyermekkorban kiemelt szerepet kap a különböző fejlesztések során, óvodai foglalkozások alatt, hiszen ez lesz az alapja a később az iskolában az írásnak, a kreatív foglalkozásokban való részvételnek. A hinta pedig felér egy pihentető gyakorlattal. A ringatózás már az anyaméhben elkezdődik, ez a mozgásforma a megszületésünk után, az életünk folyamán is a biztonság érzetét idézi fel bennünk: megnyugtat, kikapcsol, remek stresszoldó hatása van.

A kerti játszótér tehát egyszerre fejleszt és kikapcsol, megnyugtat. Ha a saját kertünkben is elérhetővé tesszük a gyerek számára, akkor nem csak a játszótéren fejlődhet a finommotorikus képessége, nem csak ott fejlődhet az izomzata, hanem a saját otthonunkban is. A kerti játszótér kialakítása után a gyerek akár esteledésig kint bogarászhat a homokozóban, ha pedig áthívjuk a barátait még a szociális képességei is fejlődni fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük